Continutul articolului:
Am pregatit in acest articol topul celor mai comune 10 greseli pe care le faci cand editezi poze.
Folosirea saturatiei peste nivelul acceptat
O greseala pe care sunt sigura ca multi dintre cei care editeaza imagini/fotografii o fac, este aceea de a folosi functia de saturatie in loc de cea de vibratie a culorilor. Ce se intampla cand folositi saturatia in anumite cazuri? Ofera imaginii un aspect de desene animate, mult prea colorata, care deranjeaza vizual si care nu relateaza realitatea. Atunci cand fotografiati si fisierele dvs. sunt in format RAW, este o modalitate buna de a reda inapoi anumite nuante imaginii prin folosirea saturatiei si vibratiei.
Recomandam folosirea functionalitatii de vibratie in loc de cea de saturatie, mai ales in cazul in care aveti fotografii in care sunt si oameni. Functionalitatea de vibratie nu modifica tonurile pielii asa cum o face saturatia, ci doar culorile din restul fotografiei sunt readuse la viata prin culoare. Folosirea saturatiei in acest caz ar fi facut pielea sa arate ciudat, cumva mult prea bronzata si ingalbenita.
Editarea excesiva a pielii
Cu trecerea timpului, tuturor ne-ar place sa ramanem tineri si fara riduri, ca vorbim de cosuri, pete ale soarelui, pistrui sau alte probleme trebuie sa folositi cu grija utilizarea pensulei pentru a netezi/blura pielea (blur tool). Utilizarea acestei pensule „blur tool” poate fi folosita in retusuri minore cum ar indepartarea unor riduri usoare. Daca veti exagera pierdeti detaliile pielii, precum si umbrele. Recomandarea Rad Media este sa folositi „patch tool” sau „healing tool” in Photoshop pentru a scoate imperfectiunile de pe fata. Prin folosirea acestor metode nu riscati pierderea detaliilor.
Folosirea in exces a claritatii
Aceasta functie care ofera claritate imaginilor dumneavoastra trebuie folosita cu grija. Spun acest lucru deoarece foarte usor poti face o imagine sa para falsa. Nu folositi claritatea pentru o imagine blurata sau fara focus, daca acest lucru nu a fost facut din aparat este inutil sa incercati functionalitatea de claritate pentru a mai salva ceva din imaginea dumneavoastra.
Orizont inclinat
Va sfatuim sa aveti in permanenta linia orizontului dreapta si nu inclinata, decat daca intentionati sa faceti acest lucru prin compozitia imaginii dumneavoastra. O imagine cu un orizont inclinat este deranjanta pentru persoanele ce sufera de tulburare obsesiv-compulsiva cunoscuta sub scurta denumire de „OCD”. Persoanele care vizualizeaza imaginea dumneavoastra, trebuie sa o faca cu placere nu inclinand capul pentru a o vedea.
O singura culoare intr-o imagine alb negru
Folosirea unei singure culori intr-o imagine alb negru este deja de domeniul trecutului. Cu totii ne aducem aminte de acele fotografii alb negru cu un accent de culoare. Cred ca e timpul sa lasam in urma acest trend. Aceasta modalitate artistica de a atrage atentia asupra unui subiect in fotografia alb negru printr-o culoare este invechita.
Dinti prea albi sau ochi prea luminosi
Una din marile probleme pe care multi le fac atunci cand editeaza poze este de a edita dintii mult prea albi. Acestia editeaza dintii mai albi deoarece atunci cand facem o fotografie balansul de alb face dintii sa para mai galbeni decat sunt in realitate, de aceea este necesara editarea acestora. Cu toate acestea editarea dintilor prea albi nu este recomandata deoarece devine nefiresc si deranjeaza vizual ochiul uman. Sugeram sa reduceti opacitatea stratului de alb pentru a obtine un alb frumos si natural al dintilor.
Alta greseala pe care unii fotografi o fac atunci cand editeaza este de a folosi instrumentul „Dodge” la editarea ochilor si mai exact a irisului. Aceasta editare face ochii sa fie mai luminosi(sclipitori), insa trebuie avut mare grija deoarece puteti face ochii sa arate ciudat. De obicei aceasta editare se foloseste pentru imaginile din domeniul fantastic in special persoanele ce au rol de zane. Ce recomandam este sa editati irisul ochilor trecand doar o singura data peste cu instrumentul „Dodge” la aproximativ 50% opacitate. Apoi selectati “burn tool” la aproximativ 50% opacitate si treceti peste marginile irisului. Acest lucru va oferi acelei zone putin mai mult contrast.
Contrast prea mult sau prea putin
Aceasta optiune de contrast adauga definitie imaginii dumneavoastra. Fiti atent atunci cand folositi prea mult contrast sau prea putin deoarece pierdeti din detaliile imaginii. Un contrast ridicat intuneca semnificativ umbrele. Mai exact negrul din imagine si albul devine unul prea puternic fiind anormal si inestetic. Insa nici fara contrast imaginea nu are viata, lipsa contrastului poate face imaginea sa fie plata sau intunecata. Poate ati observat ca imaginile mate au devenit populare, insa prea mult efect de acest tip poate face imaginea dumneavoastra sa piarda semnificativ din detalii.
Sfatul nostru este sa folositi o metoda de editare a contrastului orientata spre detalii. In acest fel nu pierdeti detaliile imaginii si aceasta are un aspect mai natural si firesc.
Decupare gresita sau folosirea raportului de aspect gresit
Atunci cand folositi optiunea de decupare(crop), trebuie luat in calcul lasarea unui spatiu negativ suficient in imagine. Regulile compozitionale ne sugereaza ca nefacand acest lucru imaginea dumneavoastra se va simti claustrofoba.
Taierea excesiva a unei imagini este cea mai raspandita greseala de editare. Pentru a evita acest lucru incercati sa decupati in conformitate cu regulile compozitionale, regula treimilor si raportul auriu (golden ratio).
Stergerea imaginilor originale
Atunci cand incepeti sa editati imaginile dumneavoastra este necesar sa faceti o copie de rezerva inainte de a incepe si a edita imaginile originale. Nefacand acest lucru, pe viitor va fi imposibil sa reveniti la imaginea originala. Daca editati in Lightroom puteti reveni la imaginea originala prin inversarea editarii, insa si atunci este recomandat sa faceti copii de rezerva.
Monitorul nu este corect calibrat
Calibrarea monitorului este un lucru foarte important atat pentru cei care folosesc programe de editare pentru printuri (ex: CorelDraw) cat si pentru cei care lucreaza in programe de editare foto si video. Este foarte important sa va asigurati ca imaginile dumneavoastra sunt editate corect, adica culorile pe care le vedeti sunt cele reale.
Nu este obligatoriu sa aveti un monitor HD(high definition) cu definitie inalta, insa categoric un astfel de monitor va poate ajuta. Majoritatea laptopurilor noi au deja un astfel de ecran HD, daca lucrati insa de pe desktop puteti achizitiona un ecran HD si sa il calibrati corect.
Folositi programele de editare foto precum Adobe Photoshop, Lightroom sau CorelDraw pentru Web Design!