fbpx

9 Trenduri din Web Design in 2022

Distribuie

Facebook
Twitter

In fiecare an trendurile din web design promit sa se orienteze din ce in ce mai mult catre fantezie si hi-tech. Insa, anul acesta ne putem astepta la ceva complet diferit.


Trendurile din web design in anul 2022 par sa aiba o tema comuna: in loc sa ne indreptam catre fantezie si hi-tech, se pare ca ne indreptam catre simplitate si realism. In felul acesta urmatoarele 9 trenduri din web design de anul acesta inspira literalmente intreaga lumea digitala a site-urilor web.

Animatii parallax

By Minh Pham via Dribbble

Popularitatea animatiilor parallax a crescut de la an la an. Animatiile web din anul 2022 devin si mai complexe prin separarea unor elemente din fundal si aducerea lor in prim plan creand un efect de tip parallax.

Parallax este iluzia optica care se intampla atunci cand obiectele din apropierea privitorului par sa se miste mai repede decat obiectele mai indepartate. Vedem acest lucru in viata de zi cu zi atunci cand vizionam peisajele trecatoare in timp ce conducem. Efectul asupra paginilor web este format din parti ale paginii care par reale si parti care par ireale.

By UI8 via Dribbble

Prin separarea elementelor din prim plan de cele din fundal practic veti transforma ecranul desktop-ului dvs. in ceva asemanator cu o piesa de teatru. Pe masura ce utilizatorii navigheaza pagina web vor fi tot mai atrasi sa ramana si sa faca actiunea dorita.

Neumorfism in design

Neumorfismul a castigat o popularitate incredibila in ultimul an si promite anul acesta sa ne introduca in epoca paradoxala a realismului minimalist. Folosind neumorfism in design-ul web se creaza o interfata simpla in care elementele UI nu sunt plasate pe fundal ci in spatele acestuia.

By Zaini Achmad via Dribbble

Componente cum sunt butoanele sau alte obiecte dau impresia ca sunt in interiorul fundalului fiind vizibile doar pentru ca sunt proeminente din interior. Stilul general este despre culori solide, contrast redus si umbre corespunzatoare.

By Sara Salehi via Dribbble

Neumorfismul permite designerilor sa recupereze experienta tactila care a fost pierduta in epoca designului plat. Aceasta metoda de design sporeste conexiunea utilizatorului cu designul cu care interactioneaza.

In web design anul acesta asteptati-va sa vedeti acest realism stilizat pe butoane, bare de cautare si casete de text.

Fotografii de produse creative si atipice

Pentru persoanele care sunt mai putin familiarizate cu cumparaturile online, acest trend vine in ajutorul lor. Cea mai mare provocare in cumpararea produselor online este ca nu sti cum arata in viata reala. Multe magazine online au inceput sa utilizeze imagini 3D pentru produse lor cu scopul de a oferi o solutie vizuala la aceasta provocare. Anul acesta ne asteptam sa vedem imagini 3D ale produselor mai imbunatatite si mai complexe.

Imaginea 3D de mai sus creata de Adidas ne arata cat de bine au reusit sa isi expuna produsele pe site astfel incat cumparatorii sa vada mai bine croiala jachetei si cum arata ea din mai multe unghiuri.

Culori confortabile

By Davina Spriggs via Dribbble

Tot mai multe locuri de munca necesita ca oamenii sa foloseasca laptop-ul sau desktop-ul unde in general isi petrec majoritatea timpului din ziua de munca. Din aceasta cauza foarte multi oameni experimenteaza oboseala ochilor dupa ce se uita la ecrane pentru perioade lungi de timp. Designerii web au luat in considerare acest lucru concentrandu-se pe culori mai confortabile pentru ochi.

Anul acesta designerii web vor gandi in afara celor 2 extreme de alb si negru. Vor gasi un punct de mijloc in paletele de culori calde cum ar fi verdele crud, albastru pastel, maro sau roz deschis. Acestea nu numai ca fac culorile site-ului web mai putin discordante decat negru pur sau alb pur, ci induc in mod natural calm si relaxare.

Acest trend in ansamblu este un semn plin de speranta ca designerii web vor fi mai preocupati de accesibilitate si confort decat de inovatia dramatica.

Web design pentru diferite cauze

Odata cu pandemia diverse restrictii de izolare si distantare sociala au fost impuse de toate guvernele la nivel global iar internetul a devenit un refugiu. Multe afaceri care nu se bazau pe mediul online acum au nevoie de un website pentru a se mentine pe linia de plutire.

Web designerii au venit in intampinarea acestor aspecte prin crearea de website-uri semnificative si de impact. Vom vedea si anul acesta cum designerii web vor continua sa-si exercite rolul de a ajuta lumea in perioade tulburi.

Tinta principala a web design-ului este de foarte mult timp orientata spre oferirea unor experiente excelente pentru utilizatori. Anul acesta cea mai buna experienta a utilizatorului poate proveni din valori si cauze comune.

Transformari cand navighezi pagina

By outer via Dribbble

Cand utilizatorii viziteaza pagina unui site fac mai mult decat sa navigheze pagina, ei defapt si interactioneaza. In realitate actiunile fizice pe care le efectueaza utilizatorii cu degetele, provoaca un raspuns pe ecran. Interactiunea este o forma de participare a utilizatorilor in lucruri care se intampla si care capteaza interesul lor.

By Vilius Vaicius via Dribbble

Navigarea paginii este una dintre cele mai subtile forme de interactiune. Anul acesta in web design se doreste ca utilizatorul sa aibe o interactiune tot mai buna atunci cand navigheaza pagina unui site. Acest lucru poate fi obtinut prin schimbarea schemei de culori, animatii complexe de tranzitie, sau schimbari complete de layout in timpul navigarii in pagina. Una peste alta designerii web isi aloca timp suficient pentru face ca fiecare derulare sa para o pagina noua, uneori chiar si un site nou.

Fonturi elegante

Vechile metode prin care se foloseau doar anumite fonturi „sans serif” in web design s-au schimbat cu trecerea anilor. Exista familii de fonturi serif specifice pe care designerii web anul acesta incep sa le considere elegante.

Ca si exemplu putem mentiona fonturile „Georgia” si „Times” (abele pot fi gasite in Google Fonts). Printre fonturile mai putin cunoscute dar care au devenit populare anul acesta se numara „Portrait” si „Noe Display”.

Interpretarea digitala a produselor fizice

Produsele sunt adesea in centrul site-urilor web de tip e-commerce. Produsele fizice in mod special pot crea elemente de design prin interpretari digitale creative. Exemplu: culoarea varsata pe ecran din oja aflata in imaginea de mai jos. Aceasta interpretare digitala a unui produs fizic nu creeaza doar o sinergie vizuala intre produs si site, ci face paginile web sa fie mai realistice.

Avand in vedere ca site-urile web devin tot mai importante in viata de zi cu zi, acest trend care combina lumea reala cu digitalul se simte foarte placut.

Culori tridimensionale

In web design schemele de culori de tip „gradient” sunt in trend de ceva vreme iar in acest an trendul pare ca va evolua cu culori mai realiste ca niciodata.

Luand ca reper sistemul de operare „Big Sur” de la Apple ne asteptam la culori saturate si tridimensionale.

Big Sur OS via Apple
By unfold via Dribbble

Designerii web anticipeaza ca acest trend al culorilor tridimensionale va fi cel mai frecvent folosit la pictogramele aplicatiilor.

Anul acesta in web design se folosesc culorile de fundal amestecate, care sunt mai imperfecte si mai naturale.

Te intereseaza crearea unui site de prezentare sau a unui magazin online?

Vezi serviciile noastre de creare site web.

Ai deja un site web?

Te invit sa citesti 10 greseli care trebuie corectate imediat la orice site wordpress.

Distribuie

Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esti pregatit sa domini mediul online?