fbpx

10 greseli care trebuie corectate imediat la orice site WordPress

Distribuie

Facebook
Twitter

Cu totii dorim sa avem un site performant din toate punctele de vedere. Din pacate acest lucru nu se va intampla de la sine. Trebuie sa faceti alegerile corecte sau sa corectati greselile care saboteaza performanta si siguranta site-ului dumneavoastra.

In articolul de mai jos veti afla care sunt cele 10 greseli principale si cum le puteti corecta.

Uitati sau ignorati sa faceti copii de siguranta pentru site

Conform w3tech.com 63,5% din totalul site-urilor sunt pe WordPress. Acest lucru face ca WordPress sa fie cea mai populara platforma din lume. In acelasi timp, platforma wordpress este si cea mai vulnerabila la atacurile cibernetice cum sunt virusii malware, hackerii, si asa mai departe.

Dezvoltarea oricarui site pe platforma WordPress, fara backup (copii de siguranta), este ca si cum v-ati arunca din avion fara parasuta. Este absolut necesar sa faceti backup site-ului WordPress deoarece va puteti trezi in orice moment cu surprize foarte neplacute.

Un modul pe care noi il folosim la creare site web si care cu siguranta va va ajuta in rezolvarea acestui aspect este UpdraftPlus. Surpriza placuta este ca versiunea de baza a modulului se poate folosi gratuit.

Ignorarea actualizarilor WordPress

Veti fi surprins, dar un numar mare de persoane care detin site-uri pe WordPress folosesc o versiune invechita a platformei. Asta se datoreaza in principal persoanelor care dezvolta / administreaza aceste site-uri dar uita sa le mai actualizele.

Dupa fiecare actualizare, WordPress primeste caracteristici noi, rezolva probleme precedente, devine mai performant si mai putin vulnerabil impotriva hackerilor.

Nu ignorati notificarile de actualizare! Daca o tema sau un modul nu mai functioneaza corect dupa ce le-ati actualizat, exista alternative mai bune. Daca nu puteti gasi sau obtine o alternativa mai buna, cereti ajutorul unui specialist.

Folosirea numelui de utilizator „admin”

WordPress creaza numele de utilizator „admin” in mod implicit la instalare. Folosirea acestui nume de utilizator, alaturi de o parola slaba, simplifica procesul prin care hackeri pot sparge site-ul dumneavoastra.

Daca folositi numele de utilizator „admin” recomandam schimbarea lui imediat. Daca folositi o parola slaba, schimbati-o cu una care sa contina cel putin 8 caractere, o litera mare, un numar si un semn.

Descarcarea „gratuita” a temelor si modulelor wordpress din locuri nepotrivite

Trebuie sa aveti mare grija de unde descarcati teme si module gratuite. Spun acest lucru deoarece majoritatea acestor teme nu sunt chiar „gratuite”. Cele mai multe dintre ele, sunt virusate cu coduri malware si link-uri spre diferite site-uri necunoscute.

Performanta site-ului depinde de mai multi factori, unul, fiind chiar calitatea temelor si modulelor. Atunci cand sunteti in cautarea unor teme sau module profesionale recomandam urmatoarele site-uri:

4.1.Teme si module profesionale:

4.2.Teme si module gratuite:

Evitati sa descarcati teme si module WordPress gratuite de pe alte site-uri decat cele mentionate mai sus. Asigurati-va ca descarcati teme si module WordPress numai din surse de incredere.

Lipsa unui modul de cache

Daca nu sunteti specialist in ceea ce priveste WordPress si dezvoltarea web, probabil ca nu stiti ce este cache-ul. In cazul in care stiti ce este stocarea in cache, atunci intelegeti importanta instalarii unui modul de cache.

Un modul de cache va reduce timpul de incarcare a paginilor site-ului. Un timp de incarcare mai mic rezulta intro experienta mai buna pentru vizitatori.

Module recomandate:

IMPORTANT:

1. Inainte de instalarea oricarui modul de cache, asigurati-va daca firma care va gazduieste site-ul nu ofera optiuni de cache. Pot aparea probleme si conflicte in caz contrat.

2. Pentru configurarea corecta a oricarui modul de cache, va recomandam sa apelati la un specialist.

Legaturile permanente incorecte

Multe persoane care au un site creat in WordPress folosesc structura URL implicita, ex: numedomeniu.ro/?p=23. Aceasta structura a link-urilor este gresita si veti avea de suferit pe partea de optimizare SEO, in cautarile google.

Puteti rezolva aceasta problema accesand Setari >> Legaturi permanente din panoul de control al site-ului.

Imagini prea mari incarcate pe site

Majoritatea persoanelor incarca imaginile pe site (blog, produse, pagini, etc) fara a le optimiza in prealabil. Imaginile cu dimensiuni mari (1mb>) incetinesc foarte mult viteza de incarcare a site-ului. Acest aspect este unul important si afecteaza direct experienta vizitatorilor pe site.

Solutii:

  • Daca folositi Adobe Photoshop pentru editare foto, asigurati-va ca salvati imaginile pentru web la dimensiunea corespunzatoare.
  • Daca imaginile sunt incarcate pe site deja, puteti folosi module ca si WP Smush sau reSmush.it pentru optimizarea imaginilor.
  • Daca aveti pozele pe hard disk puteti folosi gratuit un program online de optimizarea pozelor cum este Online Image Compressor.

Site-ul nu este optimizat pentru dispozitivele mobile

In ziua de astazi majoritatea persoanelor viziteaza site-urile de pe dispozitivele lor mobile. Daca site-ul nu este optimizat pentru dispozitivele mobile, vizitatorii vor parasi site-ul mult mai repede si veti pierde clienti. Pe langa acest aspect mai este si cel in care Google va va penaliza prin declasarea site-ului din cautarile sale.

Puteti sa incercati sa va optimizati site-ul pentru dispozitivele mobile folosind modulul WPtouch. Recomandarea noastra este ca inca de la inceput, sa utilizati un design responsive (HTML + CSS3). Design-ul responsive ne asigura ca site-ul dumneavoastra arata bine pe toate dispozitivele mobile, indiferent de latimea ecranului.

Prea multe categorii si prea putine etichete

WordPress va permite sa creati categorii si etichete cu usurinta. Acest lucru va ajuta sa grupati postari din diferite categorii si etichte pentru a imbunatati accesibilitatea. De multe ori tindem sa cream categorie dupa categorie la fiecare postare noua si sa neglijam etichetele.

Acest lucru nu este bun pentru SEO si arhitectura site-ului dumneavoastra. Puteti utiliza categorii si etichete in mod interschimbabil. Puteti folosi chiar si etichetele in meniurile de navigare ale site-ului, la fel ca si categoriile.

Omiteti instalarea Google Analytics si Search Console

Dupa crearea oricarui site, instalarea uneltelor Google Analytics si Search Console este cruciala pentru indexarea corecta a site-ului. Google Analytics va va ajuta sa aflati informatii valoroase despre persoanele care viziteaza site-ul dumneavoastra. In felul acesta puteti descompune traficul, astfel incat sa stiti ce sa imbunatatiti pentru o performanta mai buna.

Google Search Console (sau „GSC” pe scurt) va permite sa monitorizati si sa gestionati site-ul web printr-un portal oficial. GSC este o unealta gratuita, plina de statistici utile care nu se gasesc in Google Analytics. Folosind Google Search Console veti intelege si mai bine de ce performanta site-ul dumneavoastra creste sau scade.

Distribuie

Facebook
Twitter

5 Comments

  1. Interesant. Oare ma puteti ajuta si pe mine cu instalarea google analytics pe siteul firmei? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Esti pregatit sa domini mediul online?